Prematuren polikliniek

De prematuren polikliniek is speciaal voor te vroeg geboren baby’s en kinderen met een moeizame start.

Nazorg

Na lang wachten is uw baby uit het ziekenhuis ontslagen. Veel ouders krijgen dan pas tijd en ruimte om stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd. Allerlei vragen kunnen naar boven komen. Over ‘gewone’ dingen, zoals dagelijkse verzorging en het dag- en nachtritme, voeding, maar ook over de bijzonderheden van te vroeg en/of te licht geboren kinderen of kinderen met een moeizame start. Een aantal problemen komt bij deze kinderen vaker voor dan bij kinderen die op tijd geboren worden en een goede start hebben gehad. Het volgen van uw kind bij het ‘groter groeien’ vraagt dan ook om speciale deskundigheid. De polikliniek kindergeneeskunde biedt nazorg voor deze kinderen en hun ouders.

De nazorg vindt vier keer per maand plaats op maandagochtend en donderdagmiddag in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, afdeling kindergeneeskunde. De secretaresse laat u uiterlijk één week van tevoren weten hoe laat we u en uw kind verwachten. U weet dan ook door welke specialisten uw kind wordt gezien.     

Ontwikkeling

Uw kind wordt door een multidisciplinair team gezien, gedurende de eerste twee levensjaren. De algehele ontwikkeling wordt gevolgd door verschillende deskundigen. Zo wordt zorgvuldig naar de gezondheidstoestand gekeken, evenals de ontwikkeling van de motoriek, de ontwikkeling van het eten en drinken, taal-/spraakontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling. Hiermee signaleren we tijdig eventuele problemen. Op deze manier proberen we u en uw kind zo goed mogelijk te begeleiden op het gebied van medische zorg, groei en ontwikkeling.  

Het team

Het team van de prematuren polikliniek bestaat uit:

  • Kinderartsen:  Annique van den Broek en Anne Marie Keus           
  • Kinderfysiotherapeut: Nora Sanders en Jolien Surink
  • (Preverbaal) logopedist: Nienke Freund en Gabrielle Stam
  • Orthopedagoog/gz-psycholoog: Nynke Schulpen en Margreet Stradmeijer

Meenemen

  • Groeigids             
  • Badcape                   
  • Verschoning                
  • Eten en drinken