Uw kind voorbereiden

Als uw kind naar het ziekenhuis moet voor een onderzoek, behandeling of operatie is dat vaak een spannende gebeurtenis, zowel voor uzelf als voor uw kind. Het is belangrijk om deze opname goed voor te bereiden. Op deze website vindt u diverse informatie en folders.

Acute opname

Bij een acute opname is het meestal haalbaar om uw kind van tevoren voor te bereiden. Wij adviseren u om zo eenvoudig mogelijk aan uw kind te vertellen wat er aan de hand is. Wanneer het niet mogelijk is om uw kind bij een acute opname voor te bereiden dan vertelt de pedagogisch medewerker, of de verpleegkundige, uw kind wat er gaat gebeuren. Dit doen wij natuurlijk in nauwe samenwerking met u.

Geplande opname

Om uw kind goed voor te bereiden op de geplande opname is het vooral belangrijk dat u eerlijk bent. Geef twee à drie dagen voor de opname globaal informatie over de behandeling en vertel wat er gaat gebeuren tijdens het onderzoek. Voor jonge kinderen is het belangrijk dat u niet te diep ingaat op de behandeling of de operatie. Vertel wie ze gaan zien (mensen met witte kleding), wat ze gaan voelen (een prik in de arm), horen (piepjes van apparaten) en ruiken. Geef ook aan dat het niet erg is om te huilen. Jonge kinderen zijn vaak bang om alleen te blijven. Wij vinden het daarom belangrijk dat één van de ouders of verzorgers zoveel mogelijk bij het kind blijft.

De gipszaag

De gipszaag kan voor uw kind best spannend zijn. Daarom maakte gipsmeester Michiel een filmpje waarin hij alles over de gipszaag uitlegt.

Heeft u vragen over hoe u uw kind het beste voor kunt bereiden op de opname? Neem dan contact op met de kinderafdeling.