Dr. M.G. (Marieke) Peetsold

Opleiding gevolgd aan: VU Medisch Centrum en Sint-Lukas-Andreas-Ziekenhuis (thans OLVG-west) in Amsterdam.

Verbonden aan Alrijne sinds 2010

Algemeen kinderarts

Aandachtsgebieden: Maagdarmleverziekten, Poep-en plasproblemen en Kwetsbare kinderen

Maagdarmleverziekten: een kinderarts met aandacht voor maagdarmleverziekten ziet kinderen met veel voorkomende klachten zoals chronische buikpijn, obstipatie en poepproblemen.

Buikpijn is één van de meest voorkomende klachten bij kinderen. Er zijn veel mogelijke oorzaken van chronische buikpijn bij kinderen. Gelukkig heeft het meestal niet te maken met een ernstige onderliggende ziekte, maar kan het wel zorgen voor veel ongemak en ongerustheid. Om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten wordt er meestal bloed-en ontlastingsonderzoek ingezet. Spanningen kunnen ook buikpijn veroorzaken, ook hier zal aandacht voor zijn.

Kinderen met buikpijn zonder onderliggende ziekte kunnen veel baat hebben bij hypnotherapie. Hier leren kinderen wat ze zelf kunnen doen om de pijn niet te laten overheersen.

Poep/plasproblemen

Broekplassen, bedplassen, obstipatie en broekpoepen zijn veelvoorkomende klachten. Incontinentie geeft zowel bij kinderen als ouders veel frustraties. Het komt regelmatig voor dat kinderen vanwege de incontinentie worden buitengesloten en gepest, waardoor een sociaal isolement kan ontstaan. Ouders voelen zich vaak machteloos, zeker als ze al geprobeerd hebben het probleem aan te pakken door te belonen, te straffen of te negeren.

De behandeling van kinderen met incontinentie is vaak complex en vraagt dan om een geduldige, multidisciplinaire aanpak. Het is inmiddels duidelijk dat urine-incontinentie bij kinderen vrijwel altijd goed behandelbaar is.

Het is een multidisciplinair spreekuur waar de kinderarts samenwerkt met de kinderbekkenfysiotherapeut en een arts-assistent of co-assistent.

Daarnaast is er een nauwe samenwerking met kinderbekkenfysiotherapeuten in de regio, kinderurologen uit Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam, JGT in de regio/GO4jeugd  en kinderpsychologen van Dialoog Cardea, PEP junior en GGZ rivierduinen