Oogheelkunde

Is er iets aan de hand met je ogen dan ga je naar de orthoptist. Deze mevrouw kan je helpen als je bijvoorbeeld last hebt van een lui oog, scheelzien of als je een bril nodig hebt. De orthoptist kijkt met verschillende testen of je ogen goed samenwerken. Deze testen lijken soms net spelletjes. Tijdens het eerste onderzoek krijg je ook oogdruppels. Dit kan een beetje prikken. Door de druppels kan je de rest van de dag niet meer goed zien. Alles wordt een beetje wazig en het licht is fel. Misschien vind je het fijn om een zonnebril op te zetten. Met een speciaal lampje en een glas kunnen de oogarts en de orthoptist goed je ogen bekijken en meten of je een bril nodig hebt.

Lui oog

Als één van je ogen niet goed genoeg heeft leren kijken, heb je een lui oog. Over het oog dat wel goed kan kijken krijg je een pleister, zodat deze gaat slapen. Het andere oog moet dan extra zijn best doen en leert ook goed te kijken. Soms krijg je naast de pleister ook een bril. Op www.kindenziek.nl/lui-oog wordt er hierover meer verteld.

Scheelzien

Als je scheel ziet, kunnen je ogen niet dezelfde kant op kijken. Misschien kijkt één oog naar buiten (richting je oor). Of juist één oog naar binnen (naar je neus). Het kan ook zijn dat één oog naar boven of beneden kijkt of dat zelfs allebei je ogen een andere kant op kijken. Soms heb je nog een bril nodig, die zorgt dat je ogen weer recht kijken. Soms is ook een operatie nodig, de oogarts zet dan je ogen weer recht.

Een bril

Als je niet scherp kan kijken, heb je misschien een bril nodig. Zie je in de verte of juist dichtbij niet scherp? De orthoptist gaat je onderzoeken en kijken hoe jij weer goed kan zien. Het kan ook zijn dat je alles wel goed ziet, maar toch een bril nodig hebt zodat je ogen minder snel moe worden. Met de oogdruppels kunnen we zien welke bril je nodig hebt.

Hoofdpijn en lezen

Als je hoofdpijn krijgt door je ogen of last hebt met lezen, dan heb je misschien een bril nodig. Soms werken de twee ogen dan niet goed samen of kunnen de ogen niet tegelijk naar de punt van je neus kijken. Dan krijg je oefeningen mee om je spieren rond je ogen sterker te maken. Als je goed oefent heb je snel minder last hiervan.

Lees meer over de polikliniek Oogheelkunde op de website van Alrijne Ziekenhuis.