Astmapolikliniek

Wanneer je last hebt van je longen is dat natuurlijk niet fijn (bij de gele pijl zie je je longen) Vanaf 5-6 jaar kan je een longfunctieonderzoek doen. 

Samen met jouw klachten kan dan vastgesteld worden of je astma hebt of niet. 
Maar wat is astma eigenlijk? 

In het kort, bij astma reageren je longen heftiger op bepaalde stoffen. Bijvoorbeeld op gras, bomen, warmte en kou. Hierdoor worden je luchtwegen smaller en gaan zij slijm maken. Dit zorgt ervoor dat er minder lucht door je luchtwegen kan komen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld een benauwd gevoel krijgen, gaan hoesten, last van slijm hebben of ga je piepen bij het ademhalen. Ook kan het zijn dat je, behalve last van je longen, ook last hebt van allergieën. 

Voor meer informatie kan je deze websites bezoeken: www.astmakids.longfonds.nl en www.inhalatorgebruik.nl. Ook maken wij gebruik van Luchtbrug. Dit is een online tool waarmee je op afstand gemonitord kan worden.

Kinderastmateam

Om jou en je ouders hierbij zo goed mogelijk te helpen kom je bij ons in het kinderastmateam. We vinden het heel belangrijk dat het helemaal, van top tot teen, goed met jou gaat! Bijvoorbeeld hoe het met jou in het algemeen gaat, op school, met sporten en wat je hobby’s zijn. Het kinderastmateam bestaat uit verschillende mensen. Deze mensen zijn:

De verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist zal je het meeste gaan zien op de polikliniek. Maar iedereen is natuurlijk verschillend. Dus we gaan samen met jou en je ouders kijken wat het beste bij jou past. Zodat jij zo min mogelijk last hebt van je longen en gewoon kan doen wat je graag zou willen doen.

We hebben twee verpleegkundig specialisten in ons kinderastmateam, namelijk: Ilona ten Have en Sawin Sieverdink. 

De kinderarts

Ook de kinderarts gaat samen met jou en je ouders kijken wat voor jou belangrijk is en hoe jij het beste geholpen kan worden.

We hebben drie kinderartsen in ons kinderastmateam, namelijk:  Danny Haring, Leonie Edlauer-Tepper en Kitty van Zoest. (beide ook aandachtsgebied allergie).

De kinderfysiotherapeut

Als je problemen hebt met je ademhaling of met sporten, bijvoorbeeld dat je snel moe wordt, kan je naar de kinderfysiotherapeut. Zij kan eventueel ademhalingsoefeningen met je doen of samen met jou gaan sporten om te kijken of dit verbetert kan worden.

Jolien Surink en Nora Sanders werken beide als kinderfysiotherapeuten binnen ons kinderastmateam. 

De kinderpsycholoog

Last hebben van je longen is natuurlijk niet leuk. Niet alles gaat misschien zoals je het graag zou willen, bijvoorbeeld op school, met sporten of met medicijnen gebruiken. De kinderpsycholoog kan samen met jou en je ouders kijken hoe we jou hierbij het beste kunnen begeleiden, zodat jij lekker in je vel zit en zo goed mogelijk kan doen wat je wilt doen.

Margreet Stradmeijer werkt als kinderpsycholoog binnen ons kinderastmateam.