KNO-polikliniek

Als je last hebt aan je keel, neus en neusbijholten, oren, hals, speekselklieren of je slokdarm dan word je behandeld op de KNO-afdeling. KNO staat voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde. De KNO-arts kan je helpen als je bijvoorbeeld last hebt van oorontstekingen of je neus- en keelamandelen.

Je neusamandel en je twee keelamandelen vormen samen een onderdeel van een systeem om infecties in je lichaam te bestrijden. Met de lucht en met het voedsel komen allerlei bacteriën en virussen je lichaam binnen. In de neus- en de keelholte bevinden zich daarom ‘schildwachten’: de amandelen. Deze vangen de ziekteverwekkers op en maken ze onschadelijk. Amandelen hebben dus een nuttige functie.

Trommelvliesbuisjes

Als je last hebt van een oorontsteking, komt er veel vocht in je oor. Dit veroorzaakt pijn. Vaak gaat een oorontsteking vanzelf over, maar als dit niet gebeurt krijg je kleine buisjes in je oor, trommelvliesbuisjes. De buisjes zorgen ervoor dat het vocht uit je oor stroomt en dit vermindert de pijn.

Als er trommelvliesbuisjes bij jou gezet moeten worden, wordt je meestal rond 07.00 uur ’s ochtends verwacht in het ziekenhuis. Na de behandeling ga je uitrusten op de Kort Verblijfafdeling. Na een herstel van twee tot vier uur mag je voor 12.00 uur ’s middags weer naar huis.

Keelamandelen

Als de amandelen de binnendringende ziekteverwekkers niet meer aan kunnen, raken ze ontstoken. Hierdoor zwellen je amandelen op. Bij ontstoken keelamandelen heb je vaak last van keelpijn met slikken en temperatuurverhoging. Het kan ook voorkomen dat je lymfeklieren in je hals zijn opgezet. Deze grote keelamandelen zorgen ervoor dat je slecht gaan slapen en kan je ook last krijgen van snurken.

Neusamandelen

Als je neusamandel de binnendringende bacteriën niet meer aan kunnen, raakt je neusamandel ontstoken. Hierdoor zwelt die op. Een ontstoken neusamandel komt vaak ook door blijvende of steeds terugkerende oorontsteking (oorpijn en slechthorendheid). Bij een ontstoken neusamandel heb je last van voortdurende of telkens terugkerende verkoudheid met een vieze neus. Als de neusamandel meer kwaad dan goed doet, stelt de KNO-dokter voor om deze te verwijderen.

Zijn de keel- en neusamandelen tegelijk ontstoken, dan heb je last van een combinatie van de bovenstaande klachten.

Lees meer over de polikliniek KNO op de website van Alrijne Ziekenhuis.