Diabetespolikliniek

We hebben een speciale polikliniek voor kinderen met diabetes. Dit noemen wij de diabetespolikliniek. Als je diabetes hebt kom je drie tot vier keer per jaar langs voor controle. Tijdens een afspraak op de diabetespolikliniek heb je een gesprek van een half uur, samen met de kinderarts en de diabetesverpleegkundige. 1x per jaar is er een psycholoog aanwezig en 1x per jaar een diëtist. Wie van de behandelaars op de poli zijn, staat in de uitnodigingsbrief die je daarvoor ontvangt.

Kijk ook eens op de website www.sugarkids.nl, de website voor kinderen met diabetes. En op de website van de Bas van de Goor foundation.

Kinderdiabetesteam

Om jou en je ouders hierbij zo goed mogelijk te helpen kun je terecht bij het kinderdiabetesteam. Dit team kijkt niet alleen naar je diabetes, maar naar jou in het geheel. Dus bijvoorbeeld hoe het in het algemeen gaat, op school, met sporten en wat je hobby’s zijn. Het kinderdiabetesteam bestaat uit verschillende mensen, namelijk:

De kinderarts 
De kinderarts wilt graag weten hoe het met je gaat. Je bloeddruk wordt gecontroleerd en de arts kijkt naar je lengte en je gewicht.

We hebben vier kinderartsen in het diabetesteam, namelijk: Paul Ooijevaar, Annique van de Broek, Hester Havers en Anjali Kooter. 

De diabetesverpleegkundige
Een diabetesverpleegkundige weet alles van diabetes. Samen met de diabetesverpleegkundige ga je kijken hoe de je het beste met je diabetes om kunt gaan en welke hulpmiddelen het beste bij jou passen

We hebben vier diabetesverpleegkundige in het diabetesteam, namelijk: Els van de Bosch, Carla van de Voorde, Jessica Keijzer en Suzanne Oude Alink.

De psycholoog
In het diabetesteam is ook psycholoog die kinderen en ouders zo nodig begeleidt. Zij bespreekt hoe je op school en thuis om kan gaan met je diabetes. Vind je het lastig om diabetes te hebben? Samen kunnen jullie leren hier anders mee om te gaan.

In ons team hebben we Saskia van der Horst en Florien Gevaerts als psychologen. 

De diëtist
De diëtist leert jou alles over diabetes en eten. Als je diabetes hebt moet je rekening houden met de suikers (koolhydraten) die in je eten zitten. Als het nodig is, helpt de diëtist jou hierbij.

Transitiespreekuur

Vanaf een leeftijd van ongeveer 12 jaar gaan we je langzaam leren om zelfstandig voor je diabetes te zorgen. Als je 17-18 jaar bent lukt dat vaak al wel en ben je jong volwassen. Voor de jong volwassenen die klaar zijn om bij de kinderarts weg te gaan, is er een transitiespreekuur. Een transitiespreekuur is voor jou de overgang van de kinderarts naar de internist. Bij het transitiespreekuur maak je kennis met je nieuwe behandelaars van de polikliniek Interne Geneeskunde natuurlijk zijn ook je behandelaars van Kindergeneeskunde aanwezig.

Samen met je eigen diabetesverpleegkundige kinderarts ga je dan naar de poli Interne.

Op de polikliniek Interne Geneeskunde krijg je de volgende gesprekken:

  • Een gesprek bij de diabetesverpleegkundige samen met de kinderdiabetesverpleegkundige;
  • Een gesprek bij de internist samen met de kinderarts;
  • Een gesprek met psycholoog van het kinderdiabetesteam samen met de psycholoog voor volwassenen.

Na de transitiepoli ga je alleen nog maar naar de poli Interne voor je controles.

Het jaar daarna is een overgangsjaar. In dat overgangsjaar jaar kun je ook nog hulp vragen aan bij de kinderarts of kinderdiabetesverpleegkundige. Zo’n transitiespreekuur duurt ongeveer een uur.