Astmapolikliniek

Bij astma reageren je longen op bepaalde stoffen waar ze normaal gesproken niet op zouden moeten reageren. Bijvoorbeeld gras, pollen, warmte en kou. Dat noemen we allergenen. Wanneer dit gebeurt gaan de spiertjes in je luchtwegen samentrekken en wordt er slijm geproduceerd. Dit slijm zorgt ervoor dat er minder lucht met zuurstof door je luchtwegen komt. Dit verklaart bijvoorbeeld het benauwde gevoel dat je kunt hebben, het hoesten met slijm en een piepende ademhaling. 

Wanneer je last hebt van dit soort luchtwegproblemen is het mogelijk dat de huisarts je door heeft gestuurd naar de kinderarts in het ziekenhuis. Vanaf de leeftijd van 5-6 jaar kunnen we een longfunctieonderzoek doen. Het longfunctieonderzoek in combinatie met je klachten kan leiden tot de diagnose astma. Ook kan het zijn dat je, behalve last van je longen, ook last hebt van allergieën. Voor aanvullende informatie ga naar: www.astmakids.longfonds.nl en www.inhalatorgebruik.nl. Ook maken wij gebruik van Luchtbrug, dit is een online tool waarmee je op afstand gemonitord kan worden. 

Roken

 

Kinderastmateam

Om jou en je ouders hierbij zo goed mogelijk te helpen kom je bij ons in het kinderastmateam. We vinden het heel belangrijk dat het helemaal, van top tot teen, goed met jou gaat! Het kinderastmateam bestaat uit verschillende mensen. Deze mensen zijn:

De verpleegkundig specialist 
De verpleegkundig specialist zal je het meeste gaan zien op de polikliniek. Maar iedereen is natuurlijk verschillend. Dus we gaan samen met jou en je ouders kijken wat het beste bij jou past. Zodat jij zo min mogelijk last hebt van je longen en gewoon kan doen wat je graag zou willen doen.

We hebben twee verpleegkundig specialisten in ons kinderastmateam, namelijk: Ilona ten Have en Sawin Sieverdink. 

De kinderarts
Ook de kinderarts gaat samen met jou en je ouders kijken wat voor jou belangrijk is en hoe jij het beste geholpen kan worden.

We hebben drie kinderartsen in ons kinderastmateam, namelijk:  Danny Haring, Leonie Edlauer-Tepper en Kitty van Zoest (beide ook aandachtsgebied allergie).

De kinderfysiotherapeut
Als je problemen hebt met je ademhaling of met sporten, bijvoorbeeld dat je snel moe wordt, kan je naar de kinderfysiotherapeut. Zij kan eventueel ademhalingsoefeningen met je doen of samen met jou gaan sporten, om te kijken of dit verbetert kan worden.

Jolien Surink en Nora Sanders werken beide als kinderfysiotherapeuten binnen ons kinderastmateam. 

De kinderpsycholoog
Last hebben van je longen is natuurlijk niet leuk.  Niet alles gaat misschien zoals je het graag zou willen, bijvoorbeeld op school, met sporten of het medicijnen gebruiken. De kinderpsycholoog kan samen met jou en je ouders kijken hoe we jou hierbij het beste kunnen begeleiden, zodat jij lekker in je vel zit en zo goed mogelijk kan doen wat je wilt doen.

Margreet Stradmeijer werkt als kinderpsycholoog binnen ons kinderastmateam. 

Roken

Wij van het kinderastmateam vinden het belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen opgroeien. Roken en meeroken is immers schadelijk voor de gezondheid. Zeker op het moment dat je last heb van je luchtwegen. Met toestemming zullen wij op de polikliniek het roken bespreken (of je zelf rookt, of er thuis gerookt wordt, of je vrienden roken). We hebben een informatiefolder beschikbaar ‘Rookvrij opgroeien’. Aanvullende informatie over ondersteuning hierbij vind je op de volgende websites: www.ikstopnu.nl, www.rokeninfo.nl en www.rookvrijookjij.nl.

Transitie van zorg

Bij ouder worden veranderen ook je verantwoordelijkheden. Hoe ouder je wordt hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt.  Dus ook meer verantwoordelijkheid over je eigen gezondheid. Uiteindelijk zal de zorg die je krijgt van het kinderastmateam overgedragen worden naar de volwassenzorg. Dat noemen we transitie. Dit gebeurd tussen je 16e en 19e levensjaar ongeveer.

Het moment van transitie zal altijd in samenspraak gaan met jou. Het kinderastmateam probeert je daar al vroeg op voor te bereiden. Dit doen we door veel met jou (en je ouders) te bespreken wat voor jou belangrijk is, waar je gelukkig van wordt, wat het beste bij jou past en hoe het met je medicijnen gaat. Dit doen we om jou te stimuleren zo zelfstandig mogelijk om te gaan met jouw eigen gezondheid. Zodat je straks als jongvolwassene vertrouwen hebt in jouw eigen kunnen en dit zelf kan regelen.

Tijdens deze transitieperiode kan de rolverdeling tussen jou en je ouders gaan veranderen. Jij wordt zelfstandiger en je ouders zullen hierin meer afstand moeten gaan nemen. Dit kan soms voor beiden lastig zijn. Belangrijk hierbij is om goed met elkaar hierover te blijven praten, zodat iedereen zich hier prettig bij voelt. Voor meer informatie over transitie van zorg ga naar: www.opeigenbenen.nu.