Plas- en poeppolikliniek

Dit kan samen met of door de ouders (voor)gelezen worden.

De polikliniek kindergeneeskunde heeft een plas- en poeppolikliniek voor kinderen die last hebben van urine en/of ontlastingsverlies en/of regelmatig blaasontsteking hebben. Een specialistisch team, bestaande uit een ervaren kinderarts, een kinderbekkenfysiotherapeut en een kinderpsycholoog gaan samen met u en uw kind op zoek naar een passende oplossing.

Voor wie?

De plas- en poeppolikliniek is voor kinderen van 5 t/m 17 jaar (jonger in overleg) die last hebben van urine en/of ontlastingsverlies en/of regelmatig blaasontsteking hebben.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de afspraak ontvangt u per e-mail of per post vragenlijsten en een dagboek met instructies (oa meten van drinken en plassen met een maatbeker) die thuis ingevuld moeten worden. De ingevulde vragenlijsten geven ons heel veel informatie; zonder deze informatie is de afspraak niet zinvol. Daarom wordt de afspraak pas ingepland als we alle ingevulde lijsten hebben terugontvangen. U kunt ze inscannen en per e-mail sturen naar polikinder@alrijne.nl of per post opsturen naar Alrijne Ziekenhuis, Polikliniek kindergeneeskunde, Postbus 4220, 2350 CC Leiderdorp.

De afspraak

De plas- en poeppolikliniek wordt meerdere dagdelen per maand gehouden op de polikliniek kindergeneeskunde locatie Leiden. Tijdens het eerste polikliniekbezoek wordt uw kind meestal eerst door een coassistent gezien. Uiteraard mag u tijdens het hele consult aanwezig zijn. Hij of zij zal vragen stellen aan u en uw kind om de klacht helder te krijgen en doet soms al het lichamelijk onderzoek. Daarna wordt u gezien door de kinderarts en kinderbekkenfysiotherapeut, waarbij een kort lichamelijk onderzoek wordt gedaan. Soms kan het zijn dat uw kind een plas mag doen op een speciale wc waarop meetapparatuur is aangesloten. Direct daarna vindt een echo/blaasscan plaats om te kijken of de blaas goed leeg is geplast.

Vooraf wordt door de kinderarts bepaald of er ook een gesprek met de kinderpsycholoog plaatsvindt, dit staat dan vermeld in de uitnodigingsbrief.

De onderzoeken worden door de kinderen meestal als niet belastend ervaren. Aan het eind van het onderzoek bespreken we met u en uw kind wat het probleem is en het plan van aanpak. Het totale bezoek duurt 1 tot 2 uur.

Team plas- en poeppoli

Het team van de plas-en poeppolikliniek bestaat uit een ervaren kinderarts, een gespecialiseerd kinderbekkenfysiotherapeut en een kinderpsycholoog. Er wordt nauw samengewerkt met kinderurologen uit Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam, kinderbekkenfysiotherapeuten in de omgeving en kinderpsychologen uit de regio.

Links