Oogdokter

Dit kan samen met of door je ouders (voor)gelezen worden.

Is er iets aan de hand met je ogen, dan ga je naar de orthoptist. Deze mevrouw kan je helpen als je bijvoorbeeld last hebt van scheelzien, een lui oog of als je een bril nodig hebt. De mevrouw kijkt met testjes naar je ogen. Deze testjes lijken soms net spelletjes. Tijdens je eerste onderzoek doet de mevrouw druppeltjes in je ogen, dit kan een beetje prikken. Alles wordt dan een beetje wazig en het licht is fel. Met een speciaal lampje en een glaasje, kunnen de oogdokter en de orthoptist goed naar je ogen kijken.

Lui oog

Als één van je ogen niet goed genoeg heeft leren kijken, heb je een lui oog. Over het oog dat wel goed kan kijken krijg je een pleister, zodat deze gaat slapen. Het andere oog moet dan extra zijn best doen en leert ook goed te kijken. Soms krijg je naast de pleister ook een bril. Op www.kindenziek.nl/lui-oog wordt hierover meer verteld.

Scheelzien

Als je scheel ziet, kunnen je ogen niet dezelfde kant op kijken. Misschien kijkt één oog naar buiten (richting je oor). Of juist één oog naar binnen (naar je neus). Misschien heb je een bril nodig, het kan ook dat de oogdokter met een operatie je ogen weer recht zet.

Een bril nodig

Als je niet scherp kan kijken, heb je misschien een bril nodig. Zie je in de verte of juist dichtbij niet scherp? De oogdokter gaat je onderzoeken en kijken hoe jij weer goed kan zien. Met de oogdruppels kunnen we zien welke bril je nodig hebt.