Astmapolikliniek

Dit kan samen met of door de ouders (voor)gelezen worden.

Ademhalen doe je met je longen (zie het oranje pijltje). Bij astma reageren je longen overdreven op bepaalde stoffen. Bijvoorbeeld op gras, bomen, warmte en kou. Hierdoor kan het zijn dat je bijvoorbeeld moeite hebt met ademhalen, dat je gaat hoesten, last hebt van slijm of dat je juist gaat piepen met je ademhaling. Ook kan het zijn dat je, behalve last van je longen, ook last hebt van allergieën. Of je astma hebt kunnen we in het ziekenhuis pas zeggen als je ongeveer 5-6 jaar bent. Vanaf die tijd kan je een longtest blazen (klik hier voor de longfunctiefolder). Last hebben van je longen is niet fijn en daar willen we je zo snel mogelijk bij helpen!  Voor meer informatie kan je kijken op: www.astmakids.longfonds.nl en www.inhalatorgebruik.nl.

Kinderastmateam

Om jou en je ouders hierbij zo goed mogelijk te helpen kom je bij ons in het kinderastmateam.  We vinden het heel belangrijk dat het helemaal, van top tot teaan, goed met jou gaat! Bijvoorbeeld hoe het met jou in het algemeen gaat, op school, met sporten en wat je hobby’s zijn. Het kinderastmateam bestaat uit verschillende mensen. Deze mensen zijn:

De verpleegkundig specialist/de kinderlongverpleegkundige

De verpleegkundig specialist of de kinderlongverpleegkundige zal je het meeste gaan zien op de polikliniek. Maar iedereen is natuurlijk verschillend. Dus we gaan samen met jou en mama/papa kijken wat het beste bij jou past. Zodat jij zo min mogelijk last hebt van je longen en gewoon kan doen wat je graag zou willen doen.

We hebben twee verpleegkundige specialisten in ons kinderastmateam, namelijk: Ilona ten Have en Sawin Sieverdink.

De kinderarts

Ook de kinderarts gaat samen met jou en mama/papa kijken wat voor jou belangrijk is en hoe jij het beste geholpen kan worden.

We hebben drie kinderartsen in ons kinderastmateam, namelijk: Danny Haring, Leonie Edlauer-Tepper en Kitty van Zoest (beide ook aandachtsgebied allergie).

De kinderfysiotherapeut

Als je problemen hebt met je ademhaling of met sporten, bijvoorbeeld dat je snel moe wordt, kan je naar de kinderfysiotherapeut. Zij kan eventueel ademhalingsoefeningen met je doen of samen met jou gaan sporten, om te kijken of dit verbetert kan worden.

Jolien Surink en Nora Sanders werken beide als kinderfysiotherapeuten binnen ons kinderastmateam. 

De kinderpsycholoog

Last hebben van je longen is natuurlijk niet leuk. En soms is dat best lastig om mee om te gaan. Niet alles gaat misschien zoals je het graag zou willen, bijvoorbeeld op school, met sporten en dat je medicijnen moet gebruiken. De kinderpsycholoog kan samen met jou en je mama/papa kijken hoe we jou hierbij het beste kunnen begeleiden, zodat jij lekker in je vel zit en zo goed mogelijk kan doen wat je wilt doen.

Margreet Stradmeijer werkt als kinderpsycholoog binnen ons kinderastmateam.